10 rocznica Facebooka
— 4 kwietnia, 20144 kwietnia 2004 roku został uruchomiony serwis społecznościowy Facebook. Początkowo był co prawda przeznaczony tylko dla studentów uczelni Harvarda, potem rozszerzył się na kilka amerykańskich uczelni, ale szybko zaczął się rozrastać, aż dzisiaj korzystają z niego ludzie w różnym wieku, z odmiennych zakątków świata. O sile serwisu świadczą przede wszystkim liczby – na całym świecie konto na platformie posiada ok. 1 miliard ludzi, a w samej Polsce 15 milionów. W zasadzie trudno jest go wycenić – ma dzisiaj tak wielki wpływ na ludzi, ich zachowania, na reklamę, że w zasadzie niemożliwym jest stwierdzenie ile jest dokładnie wart. Co prawda Facebook nie był pierwszym tego typu serwisem, bo kilka lat wcześnie powstał np. MySpace, ale to właśnie jemu udało się zgromadzić tak wielu użytkowników. Można powiedzieć, że było to spowodowane przez kilka faktów. W 2006 roku pozwolono zakładać profile markom i firmom – był to pierwszy moment, kiedy zaczęły się tam pojawiać reklamy. W 2007 roku zdecydowano się na stworzenie wtyczki, która pozwalała na logowanie do różnych stron za pośrednictwem Facebooka. Dla wielu ludzi było to tak wygodne, że rezygnowali z innych form logowania się, a portal oczywiście rósł w siłę. W momencie w którym smartfony zaczęły być popularne serwis bardzo szybko wypuścił aplikację mobilną, która pozwalała na wygodne przeglądanie informacji. Na pewno można stwierdzić, że Facebook w dużej mierze zmienił sposób komunikowania się pomiędzy ludźmi. Dziś coraz częściej grupy osób korzystają właśnie z tego serwisu, aby skontaktować się albo umówić na spotkanie. Powstały nowe zawody, takie jak np. specjaliści od social media, którzy zajmują się prowadzeniem stron firm. Dzięki platformie ludzie przestali ukrywać swoją tożsamość w Internecie – dzisiaj bez problemu można wyszukać bardzo wiele osób znając tylko ich imię i nazwisko. Serwis bardzo mocno przenika do zwykłej rzeczywistości – w zasadzie trudno jest go dzisiaj scharakteryzować, ponieważ jest tak wielowarstwowy i trudno jest go zaszufladkować.
Dodaj komentarz