Wegańskie trendy w tradycyjnej mleczarni
— 3 listopada, 2020Jest to historia dość niezwykła. Wszystko zaczęło się od roku 1991, kiedy w Małopolsce powstaje jedna z nowych mleczarni. Firma rozrasta się, pozyskując kolejne obszary terytorialne rynku. Faktoria posiadająca w nazwie imię córki założyciela na przestrzeni lat przejdzie ogromną metamorfozę. Oto historia firmy Jogurty Magda.
Na początku była krowa
Oczywiście historia rozpoczyna się od tradycyjnej produkcji mleka. To pochodzi od krów mlecznych, dalej jest przetwarzane i udostępniane klientom. Wydaje się, że ta historia jest dokładnie taka, jak w przypadku innych mleczarni. Okazuje się jednak, że w miarę rozwoju, firma poszukuje nowych rozwiązań. Pewnego rodzaju zaskoczeniem okazuje się produkcja pierwszego w Polsce jogurtu probiotycznego w 1997 roku. Ten zostaje przebadany klinicznie i jest potwierdzony certyfikatami określający działania prozdrowotne.
To jednak nie wystarczyło i prężny rozwój przedsiębiorstwa wymuszał tworzenie kolejnych produktów oznaczonych jako BIO, stawiając na ekologiczne rozwiązania.
Niezwykła metamorfoza i rewolucja
Prawdziwą nieoczekiwaną wcześniej zmianę możemy jednak zaobserwować na przestrzeni ostatnich lat. Od roku 2017, kiedy to stery w rodzinnej firmie przejmuje sama Magda, zaczyna się rewolucja. Pierwsze produkty oparte w pełni na roślinnym składzie zaczynają opuszczać proces produkcyjny. Stale rosnąca popularność produktów wegańskich potwierdza, że jest to dobry kierunek zmiany.
Niemal trzy lata temu, gdy pojawiły się pierwsze jogurty Planton chyba jeszcze nikt nie przypuszczał, że tradycyjna faktoria opierająca się jeszcze nie tak dawno tylko na krowim mleku, zupełnie zmieni swoją politykę produkcji. W trosce o środowisko i w oparciu o nowe trendy, właścicielka decyduje się na ogłoszenie ważnej decyzji. Od tego momentu firma zajmie się produkcją wyłącznie wytworów pochodzenia roślinnego, bez użycia jakichkolwiek składników odzwierzęcych. To ogromna zmiana. To również przyczynia się do odcięcia się od dotychczasowej historii i finalnej zmiany nazwy przedsiębiorstwa na Jogurty Magda.
Dodaj komentarz